Connect with us

Što tražite?

Teniske vijesti

Hrvatski teniski savez obilježio 110 godina postojanja

hrvatska ženska teniska reprezentacija

Jedna od definitivno perjanica hrvatskog sporta je tenis koji je postao poprilično vitalan starac. Ovo “starac” spominjemo samo poradi 110 godina življenja, postojanja, ali više od toga, uspjeha.

Od Franje Punčeca i Josipa Palade preko Nikole Pilića, Željka Franulovića, Bore Jovanovića, Brune Orešara, Ive Majoli, Gorana Ivaniševića, Ivana Ljubičića, Marina Čilića… pa do danas jednog mladića koji silno obećava. Milija Poljička.

Povodom 110 obljetnice organiziranog igranja, postojanja tenisa u Hrvatskoj, u srijedu je u zagrebačkom hotelu Westin organizirana Noć hrvatskog tenisa. Prilika prisjetiti se najvažnijih, najznačajnijih trenutaka iz povijesti (za što su poslužili predstavljen film i monografija), kao i pokloniti se najboljima (uručene su ukupno čak 42 nagrade).

Sve je počelo u Županji
“Velika mi je čast što mogu ispred Hrvatskog teniskog saveza obilježiti uopće ovako bitnu obljetnicu, trenutak za prisjetiti se svih najznačajnijih imena iz povijesti našeg, hrvatskog tenisa. od igrača, preko trenera, sudaca, djelatnika odnosno dužnosnika”, spomenula je prije same svečanosti, na konferenciji za novinare, Nikolina Babić, predsjednica Hrvatskog teniskog saveza.

“Kako knjiga, tako i film napravljeni su da se ništa od toga ne zaboravi. Djela za djecu, za budućnost, ali i za prisjećanje na sve velike trenutke u tako dugačkoj povijesti tenisa u nas, od Županje prije više od stoljeća, pa onda utemeljena Saveza, kao i osnivanja samostalnog Hrvatskog teniskog saveza u ožujku 1991. godine.”

Advertisement. Scroll to continue reading.

Autor filma ‘Povijest Hrvatskog teniskog saveza‘ je Bruno Kovačević, komentator HTV-a s brojnih velikih teniskim mečeva i turnira.

“Snimili smo ukupno 90 sati materijala, od toga smo izdvojili odnosno napravili film u trajanju 40 minuta. U njemu ćete pronaći emociju. Što se podataka tiče, to smo ipak više ostavili, prepustili autorima monografije. U filmu je objedinjeno 110 godina povijesti tenisa u Hrvatskoj, s naglaskom na one najveće uspjehe. Tu smo mislili na u ekipnoj konkurenciji svakako Davis Cup i četiri finala, kao i olimpijske igre, a u pojedinačnoj konkurenciji, uspjehe naših igračica i igrača na Grand Slam turnirima. Ovo je jednostavno dokument vremena, a koliko smo u tomu uspjeli, pokazat će publika.”

Autori knjige odnosno monografije ‘Povijest Hrvatskog stolnoteniskog saveza‘ su Igor Rajković i Mario Kuss, a urednik knjige je Mihovil Švigir koji je u predstavljanju početno naglasio.

“Ne brinite, pronaći će te emociju i u knjizi, nije ona samo na filmu. Zadnju monografiju o hrvatskom tenisu je napravio još pokojni Fredi Kramer prije 25 godina i ona je završavala s pobjedom Ive Majoli u Roland Garrosu. Od tada smo imali i Goranov Wimbledon, i Čilićev US Open, četiri finala Davis Cupa. Knjigu smo razdijelili u 8 poglavlja i ostavljamo je na naraštaje koji dolaze.”

Došli i reprezentativci
Od samih tenisača ili Davis Cup reprezentativaca, u Westin su jučer došli Nikola Mektić, Mate Pavić, Borna Gojo, mladi Mili Poljičak i dakako izbornik Vedran Martić. Gotovo pa izravno iz Bologne, a puni nade, optimizma, želje za nastavkom sjajnog puta u Davis Cupu i na jugu Andaluzije, u Malagi.

Foto: Mario Cuzic/HTS

Advertisement. Scroll to continue reading.

teniski shop

SVE NAJNOVIJE VIJESTI IZ TENISA: TENISKE VIJESTI

Članak napisao

Ja sam Dejana Rakić. Magistrica sam komunikologije, smjer mediji i prvostupnica povijesti. Radila sam na Inportalu - portalu za osobe s invaliditetom kao honorarna novinarka. Također sam pisala za časopis Riječ slijepih. Trenutno sam zaposlena u Hrvatskoj knjižnici za slijepe kao stručna suradnica u korekturi teksta.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Advertisement

Daj mi još teniskih vijesti

Teniski klubovi

Teniski klubovi ZagrebTeniski klub TravnjakTK ChromosTK Chromos-SavicaTK ConcordiaTK DinamoTK FuturTK MladostTK HrvojeTK VeternicaTK ZagrebTK ITeamTK Ivan MerzTK Mala ŠalataTK MatchTK MedveščakTK MovensTK ParkTK PonikveTK...

Blog

Kao klinac sam volio igrati tenis. Doduše, to su bili užasni reketi i užasne loptice na improviziranim terenima u kvartu. Ali hej, bio sam...

Teniski klubovi

Teniski klubovi SplitTeniski klubovi ZadarTeniski klubovi DubrovnikTeniski klubovi MakarskaTeniski klubovi KaštelaTeniski klubovi ŠibenikTeniski klubovi BolTeniski klubovi StobrečTeniski klubovi PločeTeniski klubovi OrebićTeniski klubovi MetkovićTeniski klubovi...

Blog

Znate li Vi povijest tenisa? Pojedini povjesničari kažu kako, svima nama dragi sport tenis, svoje korijene vuče daleko u prošlost. Tako ga povezuju i...