Connect with us

Što tražite?

Blog

Zašto je tenis najbolji sport?

6 razloga zašto je tenis najbolji sport

Kao klinac sam volio igrati tenis. Doduše, to su bili užasni reketi i užasne loptice na improviziranim terenima u kvartu. Ali hej, bio sam viši od svih i samim time dosta uspješan kvartovski igrač.

Od svih nas koji smo voljeli zaigrati tenis, jedno je bilo sigurno. Iskreno, i nismo nešto pretjerano pratili sami sport. U toj dobi bez interneta (ili lošeg interneta), tenis si povezivao uz hrvatske tenisače ili povremene prijenose na televiziji.

Čemu ovakav uvod?

Pa svi ćemo se složiti da tenis u Hrvatskoj nije najpopularniji sport. S obzirom na to da se sport u Hrvata dosta reflektira kroz uspjehe i neuspjehe reprezentacije, usudio bih se reći da je na rubu da uđe u Top 5.

Ispred su nogomet, košarka, rukomet pa možda čak i vaterpolo.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Zašto je tenis najbolji sport?

Pa sada ćemo vam probati pojasniti.

1. Jednostavan, a opet tako kompleksan

Tenis možda izgleda jednolično u ovom smislu: Dva tipa udaraju lopticu i prebacuju je preko mreže i sad da ja to gledam tri sata.

Da, udaraju lopticu, ali ima tu više od običnog udaranja. Tehnički, tenis je vrlo raznolik. U kojem sportu još možete gledati toliko različitih kretnji?

Pazi, ti moraš reketom udariti lopticu koja se kreće, i to kreće dosta brzo. Tenisači moraju svladati daleko veći raspon poteza nego neki drugi sportaši.

Ti udarci, pak, imaju opet više varijanti, pogotovo spin udarci. Pa idemo nabrojati: servis, forehandi, backhandi, lobovi, voleji, tweeneri, slajsovi…ima ih još dosta.

2. Bitna je strategija i psiha

U prošlosti smo gledali dvije vrste taktike, dijelom i zbog samog reketa koji nije bio toliko napredan kao današnji.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tako smo mogli gledati dvije vrste igrača; baseline (Bjorn Borg) i serve volley igrači (John McEnroe). Napretkom tehnologije i pobošljanjem reketa serve volley igrači su skoro pa izumrli.

Jednostavno, udarci su postali toliko jači i bolji da nema smisla konstantno izlaziti na mrežu jer će te protivnici bušiti.

Strategija se sad vrti oko udaraca s osnovne linije, a igrači i dalje moraju paziti što i kako igraju. Kao šahovska igra, samo igrana po velikoj brzini gdje se odluke moraju brzo donositi.

6 razloga zašto je tenis najbolji sport

Po meni je istovjetno bitna, ako ne i bitnija, psiha samog igrača. Razbijanje reketa, psovanje, pričanje sa samim sobom, publikom; sve su to situacije koje svakodnevno vidimo na teniskim terenima.

Tenisači koji uspiju kontrolirati svoje emocije, uvijek će biti u prednosti.

Pogledajte Federera za primjer; njemu često predbacuju kako je hladan i bez emocija. Roger, naravno, nije bez emocija, već samo to dobro kanalizira i pretvara u odličnu igru, a samim time u pobjede i brojne trofeje.

Advertisement. Scroll to continue reading.

3. Neobičan bodovni sustav

Zašto ide 15, 30 pa onda 40? Nije li logičnije da ide 45? Kada bi netko rekao zašto ne voli tenis, to bi mu bio jedan od razloga. Također, u tenisu ćemo čuti neobičnu terminologiju u gemovima (love, deuce, advantage).

Ovo” love” nije ni meni jasno. Naravno, bilo je pokušaja da se promijeni način bodovanja, ali na svu sreću nije bilo uspjeha.

Upravo ta neobičnost je nešto što izdvaja tenis od ostalih sportova. Osvajanjem gemova pa tek onda setova dobiva se pad i povećanje napetosti, drama, uzbuđenje i konstantno se odgađa konačni ishod.

Događaju se nevjerojatni preokreti taman kada ste pomislili da je sve gotovo. Tenis može biti i “obmanjujuć” u smislu da poraženi igrač osvoji više poena i gemova, a svejedno doživi poraz.

4. Dobar za zdravlje

Kao i u svakom drugom sportu, i u tenisu ima ozljeda. Ali za razliku od kontaktnih sportova, ipak ih ima puno manje. Zbog konstantnog kretanja tijekom meča, rade vam svi mišići.

Uz kratke šprinteve, imate česte promjene smjera i kretanja pod raznim kutevima. Time radite na izdržljivosti i mišićima.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Još jedna prednost tenisa je što ga možete igrati zauvijek, ali doslovno. Djeca počinju u ranoj dobi, i dok možete hodati, možete ga i igrati. Dobar za tijelo, ali odličan i za um.

Spominjali smo već kako su najbolji igrači i odlično mentalno pripremljeni. Igranjem tenisa ojačat ćete svoj um, a to vam opet može pomoći u nekom drugom području života.

treniranje tenisa u mladoj dobi

5. Cjenovno prihvatljiv i igra se svuda

Naravno, tenis može biti skup kao i svaki sport, a često je gledan i kao sport za bogataše. Kada ste jednom uložili u reket i neku obuću, možete ga igrati bez prevelikog novčanog izdvajanja.

Štoviše, u velikoj većini teniskih klubova rekete i loptice možete iznajmiti za potrebe jednog popodnevnog igranja, i to vas apsolutno neće izuti iz cipela.

Tenis se igra svuda i kad to kažemo i mislimo. U svakom ćete gradu sigurno pronaći nekoliko teniskih terena, i to možda čak i različite podloge.

6. Treba ti samo jedna osoba

Treba ti samo reket, loptice i jedna osoba. Kako bi povećali napetost, dogovorite se da onaj tko izgubi plati. A čak i ako ne nađeš zainteresiranog partnera, većina teniskih klubova ima zid gdje možeš vježbati udarce i igrati sam sa sobom.

Advertisement. Scroll to continue reading.

teniski shop

Uz tenis možet izbaciti i stres. Ima li što bolje od toga da dođeš na teren i udaraš po loptici, a da ti nitko ne prigovara?

Znate li vi neke razloge zašto je tenis najbolji sport? Iako obožavamo tenis, jednostavno smo morali napisati i tekst “Zašto je tenis najgori sport” pa obavezno pročitajte i javite nam vaše dojmove.

Članak napisao

Advertisement

Daj mi još teniskih vijesti

Teniski klubovi

Teniski klubovi ZagrebTeniski klub TravnjakTK ChromosTK Chromos-SavicaTK ConcordiaTK DinamoTK FuturTK MladostTK HrvojeTK VeternicaTK ZagrebTK ITeamTK Ivan MerzTK Mala ŠalataTK MatchTK MedveščakTK MovensTK ParkTK PonikveTK...

Teniski klubovi

Teniski klubovi SplitTeniski klubovi ZadarTeniski klubovi DubrovnikTeniski klubovi MakarskaTeniski klubovi KaštelaTeniski klubovi ŠibenikTeniski klubovi BolTeniski klubovi StobrečTeniski klubovi PločeTeniski klubovi OrebićTeniski klubovi MetkovićTeniski klubovi...

Blog

Znate li Vi povijest tenisa? Pojedini povjesničari kažu kako, svima nama dragi sport tenis, svoje korijene vuče daleko u prošlost. Tako ga povezuju i...

Blog

Po prvi puta u povijesti ovoga natjecanja ono će se održati u Torinu. Talijani su kupili prava na turnir te ćemo ga tamo gledati...