Connect with us

Što tražite?

Blog

Trener kao motivator

teniski trener motivator

Prije nego se osvrnemo na trenerovu ulogu kao motivatora, bitno je na samom početku razlikovati dvije vrste motivacije – vanjsku i unutarnju.

Vanjska motivacija svoju energiju crpi iz nekih vanjskih izvora (novac, naslovi, slava, trofeji itd.) dok unutarnja motivacija razotkriva što su ljudi voljni činiti bez takvih vanjskih poticaja.

I sam trener u svom svakodnevnom radu biva motiviran kako unutarnjim tako i vanjskim motivima.

Zadovoljenje tih motiva biva od presudne važnosti za održavanje trenerova entuzijazma kao i za prevenciju mogućeg zasićenja svojim poslom.

Trenerova uloga kao motivatora

Iako mnogi igrači imaju snažnu unutarnju motivaciju, uspješni treneri trebaju posjedovati motivacijske vještine.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Narav njegova posla je takva da će se od njega sasvim sigurno periodički tražiti da uspješno odigra svoju motivacijsku ulogu – ponekad će trebati potaknuti igrača na treningu da udari i taj zadnji servis iz košare, ponekad će mu trebati pomoći da vrati samopouzdanje i entuzijazam nakon teškog poraza itd.

Općenito uzevši, treneri će često morati koristiti svoje motivacijske vještine kako bi pomogli igračima da:

  • Poboljšaju svoju predanost i rezultate.
  • Zadrže ustrajnost u ostvarenju svojih osobnih ciljeva.
  • Poboljšaju svoje tenisko iskustvo i kontinuirano se nastave baviti teniskim sportom.

Kako biti dobar motivator

Možemo razlikovati tri glavne strategije za motivaciju igrača: postavljanje prikladnih ciljeva, razvijanje pravog motivacijskog ozračja i mudro korištenje nagrada.

Istraživanja konstantno pokazuju veliku povezanost između trenerove sposobnosti kreiranja pozitivnog motivacijskog ozračja tijekom treninga i učinkovitog motiviranja svojih igrača.

To ozračje ne nastaje slučajno te ovdje možemo navesti nekoliko preporuka koje će pomoći trenerima u redovnom uspostavljanju istog:

Upoznaj se s razlozima zbog kojih tvoj polaznik igra tenis – trener može pitati igrača:

  • Što te motivira da igraš tenis?
  • Što uzrokuje pad tvoje motivacije?
  • Što ti se sviđa/ne sviđa dok igraš tenis?
  • Što više voliš – pobjedu ili dobru igru?

Shvatiti da neki igrači sudjeluju u teniskom sportu iz više od jednog razloga – motivi uvelike variraju, vrlo su individualni te se mijenjaju s vremenom.

Poštuj činjenicu da igrači mogu biti motivirani kako svojim vlastitim potrebama i osobinama tako i karakteristikama same situacije.

Advertisement. Scroll to continue reading.

teniski trener

Prilagodite karakteristike situacije

Ako je moguće, prilagodi karakteristike situacije igračevim potrebama – ovo može zahtijevati od trenera da osigura prikladno natjecanje ili rekreaciju, individualiziranu poduku te da bude kreativan u provedbi treninga kako bi bili zabavni i izazovni za igrače.

Naglašavaj pozitivne strane igranja tenisa – isto tako, pomozi igračima da pronađu humor i zabavu u teniskoj igri.

Budi svjestan da tvoje ponašanje utječe na igračevu motivaciju – nauči koji je tip povratne informacije najučinkovitiji za svakog igrača te komuniciraj s njima na način da oni mogu osjetiti kako vjeruješ u njih.

Nagradi igrače ukoliko ostvare ono što su si zadali.

Pokušaj potaknuti promjenu u igračevim motivima ukoliko su ovi na krivim temeljima.

Upoznaj svoje igrače – što bolje poznaješ svoje igrače, to će lakše biti prepoznati što ih motivira.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Učini treninge izvorom užitka – igrači bi trebali uživati u treninzima. Raznovrsnost može biti snažan motiv stoga uvedi nove trenažne stimulanse kako bi igračima ponudio uvijek nove izazove.

Poveži zalaganje i ishod – učini posve jasnim da ti je kao treneru puno važnije igračevo zalaganje od samog rezultata/ishoda. Razlikuj uspjeh od pobjede i gubitništvo od poraza.

Organiziraj redovite treninge – ukoliko se treninzi otkazuju, motivacija ubrzo pada. Ukoliko se to često događa, kontinuitet će biti kompromitiran, napredak smanjen, a igrači razočarani.

Pomozi igračima u postavljanju ciljeva – postavljanje ciljeva može pomoći igračima da uoče napredak u svojoj izvedbi te na taj način povećaju svoju vjeru u sebe. Ciljevi trebaju biti specifični, realni, mjerljivi i orijentirani na akciju.

Grupa mora biti pozitivna

Pobrini se da je grupa pozitivna – atmosfera na treningu mora biti poticajna za svakoga. Nitko se ne bi trebao osjećati intimidiran, stoga pažljivo prati ako bi netko prešao granicu nekim negativnim ili sarkastičnim komentarom.

Pokušaj kreirati opuštenu atmosferu u kojoj igrači daju veću važnost vlastitom napretku od pobjede nad drugim igračem.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Koristi natjecanja na pravi način – organiziraj natjecanja tako da svatko iskusi uspjeh.

Koristi standardnu kreni/treniraj/završi rutinu – svi se mi u nekoj mjeri bojimo nepoznatog, stoga je vrlo vjerojatno da će igračima biti ugodnije ukoliko su u stanju pratiti rutinu.

Razvij „uključi se/isključi se“ filozofiju – slobodno popričaj sa svojim igračem između ponavljanja na treningu ili setova. No, kada je red na njega da ponovno zaigra, trebao bi imati tvoju punu pažnju.

Budi predan – bez tvoje predanosti, igrači pod tvojim vodstvom nikada neće naučiti „zasukati rukave“. Kada stvari postanu trnovite, biti će im prelako odustati.

Koristi uzore – svi natjecatelji, osobito mlađe dobi, mogu biti inspirirani profesionalnim teniskim igračima.

Probaj organizirati za njih odlaske na turnire na kojima se top igrači natječu ili pozovi nekog bivšeg profesionalca da prisustvuje treningu ili jednostavno, savjetuj igračima da prate svoje uzore preko malih ekrana.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Uči i radi na sebi – dobri treneri uvijek nastavljaju s učenjem i radom na sebi. Stoga se nikada ne bi smjeli zatvoriti na teren i prestati odlaziti na specifične kurseve, seminare, konferencije i sl.

teniski shop

Zaključno razmišljanje

Zaključimo, motivacijska klima koju kreira trener, spada u vrlo vjerojatno najvažniji aspekt njegova posla.

Ta klima treba omogućiti kako učenikov napredak u teniskim vještinama, tako i njegov psiho-socijalni razvoj kroz naglasak na zalaganje i učenje.

Dakle, osim pomaganja igraču da pobijedi u meču (kroz taktički, tehnički i mentalni trening), trener ima još jedan važniji zadatak – pomoći u njegovom ukupnom razvoju kao ljudskog bića.

Treneri nikada ne bi smjeli zaboraviti da osoba dolazi na prvom mjestu, tenisač na drugom, a pobjeda – možda na trećem. Tenis je odlično sredstvo za razvoj mladih igrača u uspješne i samopouzdane ljude te ga treba ponajviše koristiti upravo u te svrhe.

Autor teksta: Ivan Užarević, TK Rally

Advertisement. Scroll to continue reading.
Članak napisao

Advertisement

Daj mi još teniskih vijesti

Teniski klubovi

Teniski klubovi ZagrebTeniski klub TravnjakTK ChromosTK Chromos-SavicaTK ConcordiaTK DinamoTK FuturTK MladostTK HrvojeTK VeternicaTK ZagrebTK ITeamTK Ivan MerzTK Mala ŠalataTK MatchTK MedveščakTK MovensTK ParkTK PonikveTK...

Blog

Kao klinac sam volio igrati tenis. Doduše, to su bili užasni reketi i užasne loptice na improviziranim terenima u kvartu. Ali hej, bio sam...

Teniski klubovi

Teniski klubovi SplitTeniski klubovi ZadarTeniski klubovi DubrovnikTeniski klubovi MakarskaTeniski klubovi KaštelaTeniski klubovi ŠibenikTeniski klubovi BolTeniski klubovi StobrečTeniski klubovi PločeTeniski klubovi OrebićTeniski klubovi MetkovićTeniski klubovi...

Blog

Znate li Vi povijest tenisa? Pojedini povjesničari kažu kako, svima nama dragi sport tenis, svoje korijene vuče daleko u prošlost. Tako ga povezuju i...