Connect with us

Što tražite?

Blog

Što je to Tennis Europe?

tennis europe

Nakon što smo popričali o kanadskom i češkom tenisu, vrijeme je za razgovor s jednom teniskom organizacijom.

Koliko znate o organizaciji Tennis Europe? Odgovore na naša pitanja dala nam je Stephanie Kamberi, Head of Junior Tennis.

Hvala na prilici da kažem malo više o našoj organizaciji, i također mi je velika čast što ste izabrali Tennis Europe za intervju.

tennis europe organizacija

Stephanie, vi ste Head of Junior Tennis; možete li nam opisati kako izgleda vaš dan na poslu?

Naš odjel je vrlo zauzet. Dan nam započinje s kratkim informacijama na što ćemo se fokusirati taj dan. Nakon toga slijedi rad na Tennis Europe Junior Touru i našim posebnim događajima.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Svaki dan imam priliku razgovarati s igračima, roditeljima i trenerima s Toura. Također, dosta vremena provodim u razgovoru s nacionalnim savezima, organizatorima turnira, teniskim sucima.

Mislim kako dosta ljudi u Hrvatskoj nije upoznato što je to točno Tennis Europe. Možete li nam reći par najbitnijih stvari o samoj organizaciji?

Naravno. Posao naše organizacije je da zastupa Hrvatsku, kao i ostalih 49 europskih članica.

Mi smo regionalna organizacija pod vodstvom Svjetske Teniske Federacije (ITF). Radimo na razvoju tenisa u cijeloj Europi.

Uz to, vodimo i podupiremo preko 1200 teniskih događaja svake godine. Opseg našeg rada je širok i on uključuje juniore, profesionalce i veterane, kao i razvoj turnira, educiranje trenera, istraživanje…Više o svemu možete pronaći na našim službenim stranicama.

Područje u kojem leži moja odgovornost je Tennis Europe Junior Tour. Sastoji se od skoro 400 međunarodnih turnira koji se održavaju u 46 zemalja svake godine.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pravo sudjelovanja na turnirima ima preko 20,000 tenisača i tenisačica. Gotovo svi današnji profesionalci su igrali naše međunarodne turnire i sudjelovali na našem Touru.

Sami Tour je podijeljen u tri kategorije:

  • 12 godina i mlađi
  • 14 godina i mlađi
  • 16 godina i mlađi

Kao i na profesionalnom Touru naši tenisači i tenisačice imaju tjedni sustav rangiranja, razne događaje, nagradu za „Tenisača godine“ i završni Masters turnir.

Putem maila ste spomenuli kako imate razne zanimljive projekte. Što sve možemo očekivati do kraja godine?

Stalno radimo na nadogradnji i razvijanju Tennis Europe Junior Toura, a ove godine nekoliko njih će ugledati svjetlo dana.

Za natjecatelje do 12 i manje godina, uveli smo nekoliko promjena. Radi se na povećanju udobnosti za natjecatelje kao i uvođenje više mečeva kroz inovativne formate.

Također, radimo na jačanju geografske distribucije turnira. Sve navedene stvari će se uvesti i za ostale kategorije.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Drugi veliki projekt je lansiranje Tennis Europe Junior School. Posebno smo uzbuđeni zbog ovog projekta, s obzirom da smo na tome radili s ostalim teniskim organizacijama (ITF, ATP, WTA).

Radi se na kreiranju edukativnih programa za igrače u kategoriji 14 i 16 godina. Cilj je mladim sportašima pružiti informacije i smjernice koje su im potrebne tijekom njihove juniorske karijere i pripremiti ih za život profesionalnih tenisača i tenisačica.

Škola se sastoji od raznih videomaterijala koje možete pronaći na našim web stranicama, zajedno sa datumima nadolazećih sati. U bliskoj budućnosti će biti dodavano sve više i više materijala.

Mi u Hrvatskoj volimo reći kako smo sportska nacija. U realnosti, ne ulažemo previše novaca u razvoj i sustavno educiranje mladih sportaša.

Tennis Europe ima 50 članica. S vaše točke gledišta, koji teniski savez radi dobar posao?

Vrlo teško pitanje, jer kao što ste rekli, imamo 50 članica. Svaka od njih ima različite resurse, kao i različite ciljeve i prioritete.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hrvatska je prošle godine završila četvrta u juniorskoj kategoriji European Tennis Trophy, što je odličan uspjeh.

što je to tennis europe

Češka, Rusija i Francuska rade odlično i konzistentno kroz godine. U zadnje vrijeme. Ukrajina i Bjelorusija imaju jako puno predstavnika koji ostvaruju odlične rezultate i osvajaju timska natjecanja.

Svake godine neki mladi talent iskoči na ATP i WTA Touru. Koji mladi tenisači i tenisačice obećavaju na Junior Touru?

Na vrhu rankinga imamo pojedine igrače koji su već sad počeli ostvarivati zapažene rezultate.

Carlos Alcaraz, španjolski tenisač koji ima 16 godina i trenutni je europski juniorski pobjednik, nedavno je postao najmlađi igrač u ovom desetljeću koji je pobijedio tenisača iz TOP 200.

Izdvojili bi i Holgera Runea, danskog tenisača koji je već nastupio za svoju reprezentaciju u Davis Cupu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

teniski shop

Kod tenisačica izdvojila bi Cori Gauff. Cura je jednostavno fenomen, dok je Dasha Lopatetskaya ove sezone već osvojila tri ITF World Tennis turnira.

Naravno, spomenula bih kako svaki igrač sazrijeva u različitoj dobi, tako da uspjeh u juniorskim kategorijama ne znači uspjeh u profesionalcima.

Svakako ima puno tenisača i tenisačica oko kojim možemo očekivati vrhunske rezultate u budućnosti.

Članak napisao

Advertisement

Daj mi još teniskih vijesti

Teniski klubovi

Teniski klubovi ZagrebTeniski klub TravnjakTK ChromosTK Chromos-SavicaTK ConcordiaTK DinamoTK FuturTK MladostTK HrvojeTK VeternicaTK ZagrebTK ITeamTK Ivan MerzTK Mala ŠalataTK MatchTK MedveščakTK MovensTK ParkTK PonikveTK...

Blog

Kao klinac sam volio igrati tenis. Doduše, to su bili užasni reketi i užasne loptice na improviziranim terenima u kvartu. Ali hej, bio sam...

Teniski klubovi

Teniski klubovi SplitTeniski klubovi ZadarTeniski klubovi DubrovnikTeniski klubovi MakarskaTeniski klubovi KaštelaTeniski klubovi ŠibenikTeniski klubovi BolTeniski klubovi StobrečTeniski klubovi PločeTeniski klubovi OrebićTeniski klubovi MetkovićTeniski klubovi...

Blog

Znate li Vi povijest tenisa? Pojedini povjesničari kažu kako, svima nama dragi sport tenis, svoje korijene vuče daleko u prošlost. Tako ga povezuju i...