Connect with us

Što tražite?

Blog

Roditelji i teniska natjecanja

teniski roditelj

Tema današnjeg bloga obrađuje jednu vrlo aktualnu i „vruću“ temu kako za roditelje tako i za djecu i njihove trenere.

Nažalost, često možemo svjedočiti neprimjerenim postupcima djece, njihovih roditelja i trenera na teniskim natjecanjima – razlog više da odvojimo malo vremena za ovu temu od vitalne važnosti za zdrav sportski razvoj djeteta.

Natjecateljski tenis

Natjecateljski tenis može pojedinim roditeljima predstavljati jedno kompleksno i novo iskustvo.

Osobito ako sami nisu nikada sudjelovali na natjecanjima u svojoj mladosti. Djeci pak, natjecateljski tenis može sa sobom donijeti izazove koji su trenutno prezahtjevni za njih, ili im se samo mogu takvima činiti.

Za pretpostaviti je da svaki roditelj želi prije svega pomoći djetetu da se snađe u toj novoj situaciji – kao što mu pomaže u svakoj drugoj novoj situaciji u kojoj se njegovo dijete nalazi (škola, prijatelji..).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Problem leži u tome što roditelji često ne znaju na koji način najbolje pomoći svojem djetetu – nažalost, vrlo često to ne znaju i sportski radnici uključeni u poduku djece.

Mnogi od njih smatraju da je dovoljno slušati svoje „prirodne instinkte“ te čineći to, češće griješe, nego što pomažu svojem djetetu.

roditelji i teniska natjecanja

Da stvar bude zanimljivija, istraživanja su pokazala da roditeljev interes i podrška u djetetovom natjecateljskom tenisu, čini krucijalan faktor u njegovu zadržavanju u sportu.

Isto tako, istraživanja su pokazala da su upravo roditelji (ali i needucirani sportski radnici, da ne aboliramo odgovornosti nikoga) uzrok većeg dijela emocionalnog stresa koji utječe na djetetove nastupe u juniorskom tenisu.

Dakle, stvar je jednostavna u istoj mjeri koliko je i zamršena, stoga ne bi bilo loše dati osnovne smjernice roditeljima i sportskim radnicima u vezi njihove uloge na juniorskim natjecanjima.

Fokusirajte se uglavnom na izvedbu, a ne na rezultat 

Kada bi svi koji okružuju djecu na natjecanjima imali na umu ovaj savjet, vjerojatno bi ovaj tekst bio posve suvišan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ukoliko malo naćulite uši na natjecanjima, uočite da djeca na pitanje KAKO je bilo? KAKO si odigrao? najčešće odgovaraju navodeći rezultat.

Ukoliko se to dogodi, upozorite ih da niste pitali KOLIKO je završilo, nego KAKO je odigrao. Dajte im do znanja da vas prije svega zanima njihova igra (igračke odluke koje su donosili na terenu), a da vam je sam rezultat zapravo sporedan.

Ako je vaš fokus prije svega na igri, možete očekivati da će prije ili kasnije biti i njihov. Naravno, ni ne treba posebno spominjati da nipošto nije preporučljivo najprije pitati dijete za rezultat.

Prije sve nagradite napor/trud/želju, a izbjegavajte nagrađivati samo rezultat

Svaki roditelj i trener može jasno uočiti je li dijete iskazalo pravi sportski duh na natjecanju: je li dao sve od sebe, zadržao borbeni duh do kraja itd., itd.

Upravo na to stavite svoj fokus i nagradite pohvalom i priznanjem svoje dijete ako je tome bio slučaj.

Dajte djetetu do znanja da je tenis samo sport

Nemojte tenis činiti većim od života, niti stvarati dojam kod djeteta da je njegov teniski napredak najvažnija stvar na svijetu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Radije se fokusirajte na one aspekte igre iz kojih dijete može izvući pouke za život. Ukoliko pobjeđuje, upozorite ga one stvari koje su bile pretpostavka njegova uspjeha – naporan rad i zalaganje na treninzima, samopouzdanje i vjera u sebe i svoje sposobnosti da navedem samo neke.

Ukoliko je izgubio, upozorite ga da poraz nije isto što i neuspjeh, već je zapravo vrijedna lekcija i nužna stepenica budućem uspjehu.

Oko tih stvari fokusirajte svoju energiju i potaknite svoje dijete da razmišlja u tom pravcu.

Kao „teniski roditelj“ probajte imati razumijevanja i empatije za emocionalni stres

Ovaj savjet biva važniji što se bolje uvidi kompleksnost individualnog sporta kao što je tenis.

Nipošto ne podcjenjujte stres teniskog natjecanja, osobito ako ga sami niste nikada iskusili.

Dajte svojem djetetu zadatke i odgovornosti koji će s vremenom izgrađivati samopouzdanje i neovisnost

Koji su to zadaci i odgovornosti?

Advertisement. Scroll to continue reading.

Samostalno prijavljivanje na početku turnira, priprema teniske torbe i opreme prije početka natjecanja, samostalno praćenje ždrijeba i tijeka natjecanja, samostalno odigravanje meča (donošenje sudačkih odluka, rješavanje eventualnih sporova uz pomoć suca itd.).

Potičite svoje dijete da je što samostalnije kako prije tako i na samom natjecanju – učiniti ćete mu veliku uslugu za kasniju dob.

Osigurajte da iskustvo s teniskog natjecanja bude pozitivno

Svako tenisko natjecanje treba biti jedno pozitivno iskustvo za dijete, osobito s aspekta osobnog razvoja.

Usmjerite svoju pažnju na razvoj sportskog duha, etike na terenu, odgovornosti i pozitivnog stava prema drugim natjecateljima.

Jednom riječju – razvijajte u svojem djetetu osjećaj zdrave konkurencije.

Shvatite da dijete ima pravo sudjelovati na natjecanjima, ali da ima pravo i odbiti sudjelovati na njima

Poneko dijete može osjećati odbojnost ili manjak entuzijazma spram natjecanja. Uvažite djetetove osjećaje i budite strpljivi s njim.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Uputite njegove misli na pozitivne aspekte natjecanja: stvaranje novih prijateljstava, osjećaj samostalnosti za vrijeme trajanja natjecanja itd.

teniski shop

I za kraj, budite spremni slušati i učiti

Nemojte upasti u zamku misleći kako znate sve o tenisu te osjećajima i pritiscima koji se javljaju na teniskom natjecanju.

Zadržite otvoreni duh i glavu za učenje. Stvorite takvo stanje svijesti kod sebe koje će dijete prepoznati kao Vaše suučesništvo s njim u izazovima i pritiscima koje sa sobom nosi tenisko natjecanje.

Tada postajete njegova potpora i oslonac –jednom riječju, pravi teniski roditelj.

Autor teksta: Ivan Užarević, TK Rally

Advertisement. Scroll to continue reading.
Članak napisao

Advertisement

Daj mi još teniskih vijesti

Teniski klubovi

Teniski klubovi ZagrebTeniski klub TravnjakTK ChromosTK Chromos-SavicaTK ConcordiaTK DinamoTK FuturTK MladostTK HrvojeTK VeternicaTK ZagrebTK ITeamTK Ivan MerzTK Mala ŠalataTK MatchTK MedveščakTK MovensTK ParkTK PonikveTK...

Blog

Kao klinac sam volio igrati tenis. Doduše, to su bili užasni reketi i užasne loptice na improviziranim terenima u kvartu. Ali hej, bio sam...

Teniski klubovi

Teniski klubovi SplitTeniski klubovi ZadarTeniski klubovi DubrovnikTeniski klubovi MakarskaTeniski klubovi KaštelaTeniski klubovi ŠibenikTeniski klubovi BolTeniski klubovi StobrečTeniski klubovi PločeTeniski klubovi OrebićTeniski klubovi MetkovićTeniski klubovi...

Blog

Znate li Vi povijest tenisa? Pojedini povjesničari kažu kako, svima nama dragi sport tenis, svoje korijene vuče daleko u prošlost. Tako ga povezuju i...