Connect with us

Što tražite?

Blog

Povijest tenisa

povijest tenisa

Znate li Vi povijest tenisa?

Pojedini povjesničari kažu kako, svima nama dragi sport tenis, svoje korijene vuče daleko u prošlost. Tako ga povezuju i s drevnim Grcima, Rimljanima i Egipćanima koji su navodno igrali neku igru sličnu tenisu.

Teniski počeci

Mi nećemo baš toliko daleko ići u prošlost, već ćemo krenuti od 11. stoljeća i francuskih redovnika. Oni su igrali igru zvanu paume gdje su lopticu udarali rukama.

Kasnije je igra evoluirala u jeu de paume gdje su se koristili reketi. S vremenom je igra stigla u Englesku gdje su je obožavali igrati kraljevi Henry VII i Henry VII i visoko plemstvo.

Navodno je u to vrijeme diljem Engleske bilo čak 1800 “dvoranskih” terena. Igra je postala toliko popularna da su je Crkva i papa htjeli zabraniti (kao i svaki napredak), ali, na svu sreću, nisu uspjeli.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Do 1500. godine pojavili su se i drveni reketi, kao i loptice od pluta i kože. Naravno, taj sport nije sličio ni približno današnjem tenisu.

teniski shop

Igranje na otvorenom

Kako je svijet napredovao, tako je i tenis pratio njegov razvitak. Sredinom 19. stoljeća igrači su počeli eksperimentirati s gumom i igranjem na otvorenom.

Guma je bila odličan materijal za igranje na travnatim terenima. Sukladno tome primijenjena su i neka druga pravila i tenis se polako počeo oblikovati u onakav kakvog ga danas poznajemo.

Walter C. Wingfield je 1874. godine u Londonu patentirao opremu i pravila za igru vrlo sličnu današnjem tenisu.

Iste godine teniski tereni su se počeli pojavljivati u SAD-u. Već sljedeće godine teniski tereni i oprema su se počeli pojavljivati u Rusiji, Indiji, Kanadi i Kini.

Wingfiledovi teren imali su oblik pješčanog sata, najuži na mreži i bili su kraći od današnjih terena.

Advertisement. Scroll to continue reading.

S obzirom na to da su oblik terena i pravila počeli dobivati sve više kritika, zbog sve veće popularnosti sporta, odlučio je dopustiti izmjene drugim ljudima.

kada se tenis počeo igrati

Prvi Wimbledon

Još je jedna igra zaslužna za današnji tenis, a to je kriket. Uglađeni tereni za kriket pokazali su se kao odlični i za tenis.

To nas dovodi do 1877. godine. Tada je odigran prvi Wimbledon u povijesti. All England Club održao je prvi turnir s današnjim pravilima i pravokutnim terenom.

Prvi pobjednik Wimbledona bio je Spencer Gore koji je inače bio i poznati kriket igrač.

Tadašnji igrači nosili su kravate i kape. Ženama je nastup dopušten 1884. godine, a prva pobjednica bila je Maud Watson.

Povijest tenisa na Olimpijskim igrama

Prve moderne Olimpijske igre, održane u Ateni 1896. godine, u svom su programu imale tenis. Prvi olimpijski pobjednik postao je Britanac John Pius Bolland.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Žene su prvi put na Olimpijadi sudjelovale četiri godine kasnije u Parizu. Igralo se na zemljanoj podlozi koja se tih godina počela pojavljivati po svijetu.

Prva ženska pobjednica bila je Britanka Charlotte Cooper. Jedna od rijetkih tenisačica koja je pri serviranju lopticu bacala u zrak i onda servirala. U svojoj uspješnoj karijeri Charlotte je Wimbledon osvojila čak pet puta.

Pojava teniske organizacije i Grand Slamova

Krajem 19. stoljeća počelo se igrati na zemlji, kao i na drvetu; nekakav pandan današnjim tvrdim terenima koji su se pojavili kasnije. Razvitkom tenisa i sve većom popularnošću došlo je i do potrebe za organizacijom koja će to sve nadzirati.

Tako se 1913. godine održala međunarodna konferencija na kojoj je sudjelovalo 12 zemalja. Tom prigodom osnovana je International Lawn Tennis Federation.

Kao olimpijski sport tenis se zadržao do 1924. godine kada je došlo do razmirica između ILTF-a i olimpijske organizacije.

Zbog odsustva s olimpijskih igara, počeli su se pojavljivati veliki teniski turniri. Koncept “Grand Slama” pojavio se 1930-ih s turnirima u Wimbledonu, Roland Garrosu, Australian Openu te US Openu, iako su neki od njih tada imali drugačije nazive.

Advertisement. Scroll to continue reading.

steffi graf uspjesi na olimpijadi

Tenis je napokon postao profesionalnim sportom 1968. godine; kada je i započela takozvana Open Era. Pet godina kasnije ATP i WTA počeli su sa svojim računanjem rankinga koji se radi i danas.

Povratak tenisa na Olimpijadu dogodio se 1984. godine u Los Angelesu gdje je Steffi Graf osvojila zlato. Steffi smo spomenuli zato što je svoj uspjeh ponovila i četiri godine kasnije u Seoulu, a te sezone osvojila je i sve Grand Slamove i time postala jedina osoba, bilo u ženskom ili muškom tenisu, kojoj je to uspjelo u jednoj sezoni.

Tko je mogao sanjati da će tenis postati ovako popularan diljem svijeta?

Znate li vi što o povijesti tenisa? Javite nam putem našeg Facebooka ili maila i objavimo ih.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Članak napisao

Advertisement

Daj mi još teniskih vijesti

Teniski klubovi

Teniski klubovi ZagrebTeniski klub TravnjakTK ChromosTK Chromos-SavicaTK ConcordiaTK DinamoTK FuturTK MladostTK HrvojeTK VeternicaTK ZagrebTK ITeamTK Ivan MerzTK Mala ŠalataTK MatchTK MedveščakTK MovensTK ParkTK PonikveTK...

Blog

Po prvi puta u povijesti ovoga natjecanja ono će se održati u Torinu. Talijani su kupili prava na turnir te ćemo ga tamo gledati...

Blog

Kao klinac sam volio igrati tenis. Doduše, to su bili užasni reketi i užasne loptice na improviziranim terenima u kvartu. Ali hej, bio sam...

Teniski klubovi

Teniski klubovi SplitTeniski klubovi ZadarTeniski klubovi DubrovnikTeniski klubovi MakarskaTeniski klubovi KaštelaTeniski klubovi ŠibenikTeniski klubovi BolTeniski klubovi StobrečTeniski klubovi PločeTeniski klubovi OrebićTeniski klubovi MetkovićTeniski klubovi...