Connect with us

Što tražite?

Blog

Što je to Pickleball?

što je to pickleball

Pickleball je sve popularniji sport koji kombinira elemente tenisa, badmintona i stolnog tenisa, pružajući igračima svih dobnih skupina dinamično i uzbudljivo iskustvo. U ovom članku istražujemo sve aspekte pickleballa, od osnovnih pravila igre do korisnih savjeta za naprednije igrače. Bez daljnjeg, krenimo u svijet pickleballa!

Kada je nastao pickleball?

Pickleball je sport koji je nastao šezdesetih godina prošlog stoljeća, a brzo je osvojio srca sportskih entuzijasta diljem svijeta. Igra se slično kao tenis, ali s nekoliko specifičnih pravila koja ga čine jedinstvenim. Igra se na posebno dizajniranom terenu s mrežom koja ga dijeli na dva dijela, slično kao kod tenisa i badmintona.

Pickleball su stvorili Joel Pritchard, Bill Bell i Barney McCallum. Troje susjeda isprva je osmislilo koncept – korištenjem nekih starih lopatica za stolni tenis i rupičaste lopte na terenu za badminton – kao igru kojom će zaokupiti svoju djecu koja se dosađuju na kišni dan.

Do 1967. izgrađeno je prvo stalno igralište za pickleball, a 1972. osnovana je prva organizacija za zaštitu stvaranja pickleballa. Do 1984., USA Pickleball Association je upravljala sportom. A danas je ono što je nekoć bila aktivnost kišnih dana procvjetalo u svjetski fenomen.

pickleball novi sport

Osnovna pravila pickleball igre

Osnovna pravila pickleballa su jednostavna i lako shvatljiva, što je jedan od razloga zbog kojih je sport privukao toliko igrača svih dobnih skupina. Igrači koriste drvene ili kompozitne rekete kako bi udarali lopticu preko mreže prema protivničkoj strani terena. Igrači igraju ili pojedinačno ili u parovima, ovisno o željama i broju igrača.

Advertisement. Scroll to continue reading.
 • Nema servisa iznad glave

Za razliku od tenisa gdje se servisi pogađaju iznad glave i mogu biti iznimno brzi (muški igrači koji najbrže serviraju na ATP turneji mogu pogoditi prve servise brzinom od 250 km/h) – u Pickleballu servisi moraju biti ispod ruke s kretanjem reketa prema gore pri kontaktu sa lopticom. Maksimalna brzina je otprilike 60 mph (100 km/h) tako da je preciznost često važnija od brzine.

 • Nema drugog servisa kao u tenisu

Postoji samo jedan servis po osobi (u parovima to znači da vaš tim dobiva dva servisa)

 • Obavezna DVA odskoka lopte

Ne možete udariti volej BILO GDJE na terenu dok se lopta dva puta ne odbije od zemlje. Zbog toga umjesto teniske igre servis+volej Pickleball ponekad može biti return+volej.

 • Kuhinjska zona “KITCHEN” (zona bez voleja)

Čak i ako je lopta odskočila dvaput (pogledajte gornje pravilo), NIKADA ne možete udariti volej dok je bilo koji dio vašeg tijela u tzv. kuhinji (područje vrlo blizu mreže). Ovo pravilo vrijedi čak i NAKON što udarite lopticu i zamah ponese vaše tijelo prema naprijed.

 • Možete postići poen samo na svom servisu

Ako osvojite poen na svom servisu – tada dobivate poen. Ali ako izgubite poen na svom servisu – izgubili ste svoj servis ali niste izgubili poen.

 • Igre su kratke

Igra se do 11 – ako je 10-10 more biti 2 boda razlike. (postoje vrlo posebni slučajevi kada igrate do 15 na turnirima – ali gotovo sve normalne igre su do 11)

Koja je oprema potrebna za igranje pickleballa?

Zahtjevi za igranje pickleballa su minimalni, ali vam je potrebna osnovna oprema da biste započeli.

Pickleball se igra s pickleball palicom za razliku od reketa sa žicom kao što se vidi u tenisu i badmintonu. Današnje moderne verzije dolaze u različitim veličinama i razinama debljine kako bi se prilagodile vašem stilu igre. Međutim, duljina ne smije biti veća od 43 cm.

Lopta koja se koristi u pickleballu je plastična i perforirana s 26 do 40 rupa, slična loptici. Rupe stvaraju veći otpor i puno su lakše i lakše ih je pogoditi od teniskih loptica. One su također zaslužne za nešto sporiji ritam igre. Veličina lopte je obično 7 cm u promjeru, a lopta mora biti jednobojna (osim logotipa).

Mjere terena za pickleball imaju 44 stope (13,4 m) x 20 stopa (6,1 m), s dodatnim prostorom sa strane i stragom za kretanje tijekom igranja.

Zahvaljujući sve većoj popularnosti ovog sporta, sada možete pronaći sve-u-jednom setove za početnike u većini trgovina sportskom opremom, ili na Pickleball Croatia.

Idealna podloga za pickleball je glatki beton ali moguće je igrati i na normalnom betonu – npr. vanjskom nogometnom igralištu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Savjeti za pickleball početnike

Ako ste novi u pickleballu, evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da započnete s pravom nogom:

1. Učite osnove tehnike:

Fokusirajte se na pravilno držanje reketa i udarca. Naučite osnove servisa kako biste mogli početi igru.

2. Radite na kretanju:

Brza promjena smjera zahtijeva dobro kretanje po terenu. Pokušajte se brzo prebacivati s jednog dijela terena na drugi.

3. Razvijajte taktiku:

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pratite protivničke slabosti i koristite ih u svoju korist. Naučite kada napadati i kada se povući u obranu.

Napredne tehnike za iskusne igrače pickleballa

Za iskusne igrače koji žele unaprijediti svoju igru, postoje napredne tehnike koje mogu donijeti konkurentske prednosti.

1. Spin servis:

Dodavanje rotacije na servis može zbuniti protivnika i otežati im vraćanje.

2. Brza reakcija:

Rad na brzim reakcijama pomoći će vam bolje uhvatiti brze udarce protivnika.

Advertisement. Scroll to continue reading.

3. Drop shot:

Precizni kratki udarci (drop shot) mogu stvoriti priliku za napad nakon što protivnik dosegne lopticu.

pickleball palica

Pickleball tereni: vanjski vs. unutarnji

Pickleball se može igrati i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Oba okruženja imaju svoje prednosti i izazove.

 • Vanjski tereni:

Igranje na otvorenom pruža svjež zrak i prirodno osvjetljenje. Vremenski uvjeti mogu utjecati na igru.

 • Unutarnji tereni:

Igranje u zatvorenom omogućuje kontrolirane uvjete bez obzira na vremenske uvjete. Manje je osjetljiv na vjetar i sunce.

Zdravstvene prednosti pickleballa

Pickleball ne samo da pruža zabavu i druženje, već ima i brojne zdravstvene prednosti. Ovaj sport kombinira aerobne aktivnosti s brzim promjenama smjera i ubrzanjem, što može rezultirati nizom pozitivnih učinaka na zdravlje.

 • Kardiovaskularno zdravlje:

Konstantno kretanje po terenu pomaže poboljšanju cirkulacije i jačanju srca.

 • Gubitak kilograma:

Intenzivna priroda igre sagorijeva kalorije, pomažući u održavanju zdrave tjelesne težine.

 • Poboljšana koordinacija:

Brze reakcije na promjene smjera loptice poboljšavaju koordinaciju i ravnotežu.

 • Jačanje mišića:

Udarci loptice i brze promjene smjera koriste različite mišićne skupine, doprinoseći njihovom jačanju.

Potencijalni rizici igranja pickleballa

Općenito, pickleball je vrlo siguran i pristupačan sport i zapravo može biti odlična aktivnost za ljude koji se oporavljaju od ozljeda. Međutim, kao i u svemu, postoje određeni rizici.

Neke uobičajene ozljede mogu uključivati slučajne padove, istegnuća, uganuća i upalu tetive.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Najčešća vrsta pada događa se kada se ljudi spotaknu dok trče unatrag kako bi pokušali vratiti loptu iznad glave.

Ako ipak zadobite ozljedu, posavjetujte se sa svojim liječnikom ili fizioterapeutom kako biste se što prije oporavili i vratili na teren što je prije moguće.

Koja je budućnost pickleballa?

Nema sumnje da će pickleball rasti još više. Otprilike 70 zemalja diljem svijeta pridružilo se Međunarodnoj federaciji pickleballa, a čak se priča i o tome da se pokuša dodati Olimpijskim igrama 2028. kao pokazni sport.

Prema USA Pickleballu, trenutno postoji oko 10 000 mjesta za igranje, a još ih se dodaje.

Najpopularniji pickleball igrači

Pišući ovaj tekst, istražili smo i Instagram profile pojedinih pickleball igrača i igračica, pa ih pogledajte i zapratite.

Zaključak

Pickleball je više od sporta – to je iskustvo koje spaja tijelo, um i društvene interakcije. Bez obzira jeste li početnik ili iskusan igrač, pickleball nudi nevjerojatne zdravstvene prednosti i priliku za izgradnju trajnih prijateljstava. Sada kada znate osnove pravila, tehnika i opreme, vrijeme je da uhvatite rekete i krenete na teren. Vidimo se na terenu pickleballa!

Advertisement. Scroll to continue reading.
Članak napisao

Advertisement

Daj mi još teniskih vijesti

Teniski klubovi

Teniski klubovi ZagrebTeniski klub TravnjakTK ChromosTK Chromos-SavicaTK ConcordiaTK DinamoTK FuturTK MladostTK HrvojeTK VeternicaTK ZagrebTK ITeamTK Ivan MerzTK Mala ŠalataTK MatchTK MedveščakTK MovensTK ParkTK PonikveTK...

Blog

Kao klinac sam volio igrati tenis. Doduše, to su bili užasni reketi i užasne loptice na improviziranim terenima u kvartu. Ali hej, bio sam...

Teniski klubovi

Teniski klubovi SplitTeniski klubovi ZadarTeniski klubovi DubrovnikTeniski klubovi MakarskaTeniski klubovi KaštelaTeniski klubovi ŠibenikTeniski klubovi BolTeniski klubovi StobrečTeniski klubovi PločeTeniski klubovi OrebićTeniski klubovi MetkovićTeniski klubovi...

Blog

Znate li Vi povijest tenisa? Pojedini povjesničari kažu kako, svima nama dragi sport tenis, svoje korijene vuče daleko u prošlost. Tako ga povezuju i...