Connect with us

Što tražite?

Blog

Oleksandra Oliynykova – Predstavljanje mladih talenata

predstavljanje mladih talenata

Prošle godine smo započeli s predstavljanjem mladih talenata, a nakon dva tenisača došao je red i na jednu tenisačicu. Riječ je o Oleksandri Oliynykovoj; mladoj tenisačici iz Ukrajine koja je od 2011. godine u Hrvatskoj.

U zadnjih par dana je bilo dosta tekstova u medijima o tebi i tvom sukobu s Hrvatskim teniskim savezom, pa me zanima možeš li našim čitateljima reći koji je razlog nesuglasica sa Savezom te postoji li rješenje tog problema?

Generalno, ne postoji nesuglasica između mene i HTS-a. Postoji način rada HTS-a pod njegovim trenutnim vodstvom – po meni taj je način netransparentan, neprofesionalan i na neki način sebičan, u smislu da trenutno vodstvo Saveza ne vodi dijalog s nikim, osim između sebe i “svojih”.

Znači, Vi ćete ili postati dio te bliske skupine – i imati pokrivene troškove putovanja, stipendije i priznanja – ili nećete te će vam ostati nada kako ćete dobiti mrvice.

Najbolja sam hrvatska juniorka, i u dvije godine nisam dobila niti lipe iz proračuna Hrvatskog teniskog saveza. Stipendija koju sam imala je bila od Međunarodnog olimpijskog odbora u suradnji sa UNHCR-om.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Takva vrsta stipendije je bila namijenjena samo za vrhunske sportaše izbjeglice. Stipendija je išla direktno iz Švicarske – nije iz proračuna HTS-a i nije iz proračuna države.

Sa dobivanjem te stipendije HTS nije imao nikakve veze jer smo mi kontaktirali MOO u Švicarskoj te njima slali sve papire i tamo prošli selekciju.

Nažalost, ostala sam bez stipendije, ali vjerujte mi, imam reket, imam loptice – snaći ću se i ovaj put. Trenutno sam prekinula sve kontakte sa Savezom i planiram izgraditi svoju karijeru samostalno.

Mene zanima zašto svi ostali; odnosno roditelji, treneri, djelatnici klubova šute? Da li Vam se sve sviđa? Naša najbolja juniorka je trenutno #249 na juniorskoj rang listi.

Tako loša situacija nije bila nikad otkad sam ja u Hrvatskoj. U javnost nisam izašla samo zbog sebe, već i zbog drugih tenisača i tenisačica.

intervju oleksandra oliynykova

Pročitao sam kako si uspjela skupiti novac za nastup u Turskoj. Kako je prošao turnir te jesi li se uopće uspjela fokusirati na tenis?

Advertisement. Scroll to continue reading.

Još uvijek sam na turniru. Zbog novog ITF sistema moram igrati kvalifikacije i danas sam dobila prvi meč. Sutra igram sljedeće kolo, a bit ću ovdje ukupno 3 tjedna jer planiram odigrati tri turnira.

Da, uspjela sam i, iskreno, čak na neki način emocionalno me gura naprijed. Takav sam tip osobe da vidim u tome izazov za sebe i imam ogromnu motivaciju da s obzirom na svu situaciju, igram bolje i napredujem dalje u karijeri.

Malo bih se odmaknuo od ovih stvari vezanih uz Savez, pa me zanima kakvi su ti planovi vezani uz ovu sezonu?

Sad je trenutno sve je dosta komplicirano i ne znam gdje kako i na koje turnire ću ići nakon prekida financiranja od strane MOO-a.

Mogu reći da je moj cilj za 2019. godinu ostao isti, a to je proći ITF transition tour i krenuti igrati turnire nivoa 25k i 60k.

Imaš li nekakvog teniskog uzora, tenisača ili tenisačicu koje voliš pratiti i čije mečeve redovito gledaš?

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jako mi se sviđa gledati mečeve Federera, Kerber i Petković. Uzora nemam, ali to su igrači čiji mečevi su mi posebno zanimljivi i koje volim pogledati na TV-u.

hrvatska tenisačica

Koja teniska podloga ti je omiljena i koji je tvoj najdraži udarac?

Zemlja. Skoro svu svoju karijeru (čak i kad sam živjela u Ukrajini) trenirala sam na zemlji, a i mojem stilu igre vise odgovara zemlja.

Najviše volim igrati slajs, s oba dvije strane. Imam dosta dobar prvi servis s obzirom da sam visoka 168 centimetara.

teniski shop

Za kraj reci nam; kada se ne baviš tenisom što voliš raditi? Kako provodiš slobodno vrijeme?

Obožavam glazbu, a posebno volim rock i alternativu tako da često znam ići na koncerte. Zanima me umjetnost, posebno moderna tako da ako imam priliku znam izaći u galeriju ili muzej. Volim pročitati i dobru knjigu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

U planu mi je krenuti u Školu primjenjene umjetnosti i dizajna, to mi je jako zanimljivo. S obzirom da sam trenutno dosta zauzeta s tenisom pa to planiram kroz neku godinu-dvije.

Članak napisao

Advertisement

Daj mi još teniskih vijesti

Teniski klubovi

Teniski klubovi ZagrebTeniski klub TravnjakTK ChromosTK Chromos-SavicaTK ConcordiaTK DinamoTK FuturTK MladostTK HrvojeTK VeternicaTK ZagrebTK ITeamTK Ivan MerzTK Mala ŠalataTK MatchTK MedveščakTK MovensTK ParkTK PonikveTK...

Blog

Kao klinac sam volio igrati tenis. Doduše, to su bili užasni reketi i užasne loptice na improviziranim terenima u kvartu. Ali hej, bio sam...

Teniski klubovi

Teniski klubovi SplitTeniski klubovi ZadarTeniski klubovi DubrovnikTeniski klubovi MakarskaTeniski klubovi KaštelaTeniski klubovi ŠibenikTeniski klubovi BolTeniski klubovi StobrečTeniski klubovi PločeTeniski klubovi OrebićTeniski klubovi MetkovićTeniski klubovi...

Blog

Znate li Vi povijest tenisa? Pojedini povjesničari kažu kako, svima nama dragi sport tenis, svoje korijene vuče daleko u prošlost. Tako ga povezuju i...