Connect with us

Što tražite?

Blog

Mogu li se teniski mečevi namjestiti?

na koje načine se teniski mečevi mogu namjestiti

Sjedneš na malu tribinu nekog futures turnira u Turskoj, izvadiš svoj laptop, upališ online klađenje tog meča kojeg upravo uživo gledaš i počneš s uplatama.

Dosta igrača bunilo se protiv ove prakse jer igraju pod pritiskom gledatelja koji im dobacuju s tribina da izgube gemove.

Tako da jednostavno rečeno; mogu, i to još kako. U današnje vrijeme, kada kladionice diktiraju dosta toga u sportu (pogledati dresove pojedinih nogometnih klubova), bilo bi iluzorno očekivati da nema namještanja.

Pogledajte samo ponudu kladionica; što domaćih, što stranih i vidjet ćete kako se doslovno možete kladiti na futures turnire.

Svi znamo kako igrači nastupajući na futures turnirima ne zarađuju nešto puno novca, a profesionalno se baviti tenisom je skupo.

Advertisement. Scroll to continue reading.

I treba ti novac. Puno sam puta pročitao kako samo prvih sto tenisača svijeta može živjeti od tenisa. E, sad zamislite koliko manipulacije rezultatima može biti kod igrača koji se vrte od 200. mjesta pa nadalje.

Austrijski tenisač Daniel Koellerer koji je doživotno izbačen iz tenisa 2011. godine zbog namještanja (iako, on i dalje odbija priznati umiješanost) kaže kako je namjestiti meč užasno lagano.

mogu li se teniski mečevi namjestiti

“Kao tenisač, ne možete vjerovati koliko je lagano namjestiti meč bez da itko posumnja u vas. Vrlo je lagano pogoditi lopticu blizu linije, ali s one vanjske strane.

Igraš dva seta, izgubiš 6:4; 6:4, napraviš dupli servis u gemu, gdje ćeš izgubiti servis, i meč je završen.

Nitko od gledatelja koji gledaju meč uživo ne bi rekao da su gledali namješteni meč.”

Na koje načine se teniski mečevi mogu namjestiti?

“tankiranje” – popularan naziv u tenisu koji se koristi kada se igrači svjesno trude manje i većinom dobivaju kazne.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Namještanje rezultata – igrači se dogovore da će meč završiti 2-0 ili 2-1 u setovima

Napuhavanje koeficijenta – većinom bolje rangirani igrač izgubi prvi set te u drugom setu ima break zaostatka. U tom trenutku koeficijent na pobjedu bolje rangiranog tenisača raste te on i uspije okrenuti meč i pobijediti.

Klađenje na sve – igrači utječu na određene poene ili gemove, bez da to promijeni konačan ishod meča.

Predaja zbog ozljede – izgubiš prvi set i predaš meč. Iako većina kladionica ovakav način više ne priznaje, poneke će još isplatiti dobitak ako je završen dio meča.

Kako onda riješiti problem namještanja mečeva?

S obzirom na to da su kladionice prejake i jednostavno ne bi pristale na izbacivanje tenisa iz ponude; moglo bi se doći do rješenja da u ponudi ostanu samo veći turniri sa ATP i WTA razine, dok bi se manji turniri izbacili.

Jedna od opcija je i povećanje nagradnog fonda za igrače u kvalifikacijama Grand Slam turnira. Osobno smatram kako ta mjera ne bi očistila tenis od namještanja jer time će samo dodatnih 100-150 tenisača i tenisačica ostvariti veće prihode.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Široko rasprostranjena činjenica je ta da je teniski meč lagano namjestiti. Imaš samo dva igrača u singlu te eventualno četiri u parovima. Svakako lakše za namjestiti nego recimo bilo koji timski sport.

Osim povećavanja nagradnih fondova te izbacivanja ponude tenisa iz kladionica, moglo bi se raditi i na educiranju tenisača.

Jer da je bilo bolje edukacije i boljih novčanih nagrada, možda bismo sada uživali u igri Olivera Andersona koji je 2016. osvojio juniorski Australian Open.

Kasnije je priznao namještanje challenger meča i trenutno je suspendiran, a teniska karijera vjerojatno završena.

namještanje meča

Dok sam pisao ovaj tekst, čitao sam pojedine strane članke pa sam tako naišao na zajedničku istragu BBC-a i Buzzfeeda koji kažu kako teniske strukture ignoriraju porast namještanja te da mečeve namještaju i igrači unutar Top 50 na svijetu.

Dakle, čak ni bogate novčane nagrade nisu garancija da neće biti namještanja. Top 50 igrači redovito igraju Grand Slamove gdje se dijele veliki novci pa se tako za ispadanje u 1. kolu Wimbledona dobije 35.000 funti.

Advertisement. Scroll to continue reading.

teniski shop

O problemu namještanja mečeva i krivom borbom teniskih organizacija pisao je i Dino Marcan u tekstu “Koliko se namješta u tenisu” gdje je iznio neke poražavajuće podatke koje je u dvije godine prikupila neovisna firma Interim.

I za kraj ćemo samo spomenuti ovo: znate li da se godišnje u svijetu odigra preko 120.000 teniskih mečeva?

Članak napisao

Advertisement

Daj mi još teniskih vijesti

Teniski klubovi

Teniski klubovi ZagrebTeniski klub TravnjakTK ChromosTK Chromos-SavicaTK ConcordiaTK DinamoTK FuturTK MladostTK HrvojeTK VeternicaTK ZagrebTK ITeamTK Ivan MerzTK Mala ŠalataTK MatchTK MedveščakTK MovensTK ParkTK PonikveTK...

Blog

Kao klinac sam volio igrati tenis. Doduše, to su bili užasni reketi i užasne loptice na improviziranim terenima u kvartu. Ali hej, bio sam...

Teniski klubovi

Teniski klubovi SplitTeniski klubovi ZadarTeniski klubovi DubrovnikTeniski klubovi MakarskaTeniski klubovi KaštelaTeniski klubovi ŠibenikTeniski klubovi BolTeniski klubovi StobrečTeniski klubovi PločeTeniski klubovi OrebićTeniski klubovi MetkovićTeniski klubovi...

Blog

Znate li Vi povijest tenisa? Pojedini povjesničari kažu kako, svima nama dragi sport tenis, svoje korijene vuče daleko u prošlost. Tako ga povezuju i...