Connect with us

Što tražite?

Blog

Je li tenis sport samo za bogate?

Dok je javnost okupirana povratkom koronavirusa nakon neuspješnog završetka Adria Toura u Zadru, američka teniska federacija je potvrdila održavanje US Opena prije nekoliko dana.

Ono će se održati na terenima Flushing Meadowsa od 31.8- 13.9. U isto vrijeme ATP i WTA su kao grom iz vedra neba ubacili svoj kalendar turnira koji će krenuti turnirom u Washingtonu 14. kolovoza za muškarce, odnosno turnirom u Palermu za dame od 3. kolovoza.

Plan WTA i ATP-a je održati dva pripremna turnira za US Open od čega bi turnir iz Cincinnatija bio prebačen na terene US Opena što znači da bi igračima poslužio kao prilagodba za prvi Grand Slam poslije koronavirusa.

Odluka USTA-e s puno upitnika

Odluka da se održi Grand Slam u New Yorku  je u najmanju ruku upitna s obzirom na broj zaraženih od koronavirusa, a poznato je i alarmantno stanje u cijeloj državi oko ubojstva Georgea Floyda i problema s rasizmom.

S obzirom na to da se bliže i politički izbori u SAD-u pitanje je koliko će se situacija oko svega smiriti do predviđenog početka turnira.

Advertisement. Scroll to continue reading.

USTA je već i ranije objavila svoja pravila održavanja turnira a neka od njih su:

  • igranje bez publike
  • ograničen broj ljudi u timu
  • blokirana kretanja igrača za vrijeme turnira
  • 2-3 testiranja igrača tjedno na korona virus

Koliko ima smisla održati jedan Grand Slam pred praznim tribinama procijenite sami.

Koliko će biti gledljivo pred malim ekranima gledati višesatno prebacivanje loptice bez onog osjećaja uključenosti publike nakon sjajnih izmjena i poteza igrača?

Također ostaje za vidjeti govor tijela i ponašanja igrača na samom terenu u nekim „crnim serijama“.

Glasna tišina stadiona

U tom trenutku neće ih imati nitko izvući svojom glasnom podrškom, osim njih samih. Upitno je koliko će biti zabavno bez navijača i igračima poput Kyrgiosa koji vole izvoditi show na terenu, ali i uključiti se u raspravu s publikom i sucima što je bio slučaj s Medvedovom prošle godine.

corona us open

Da bi stvar bila gora kvalifikacija za US Open neće biti što je samo još jedan od pokazatelja problema s kojim se suočava ITF.

Početkom koronavirusa javnosti je poznata inicijativa Đokovića da se pomogne slabije rangiranim igračima što je naišlo na podijeljena mišljenja, a najzvučniji oportunist bio je Thiem koji je odbio dati novac slabije rangiranim igračima.

Nakon gotovo pola godine bez tenisa USTA je odlučila da će 128 igrača činiti ždrijeb Grand Slama bez kvalifikacija što je novi udarac za igrače slabijeg rankinga jer ostaju bez mogućnosti da nastupom na US Openu osiguraju 70.000 eura koliko dobiva svaki sudionik prvog kola.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jednaka pravila vrijede i za predviđeni Masters tjedan dana ranije što znači da bi u tri tjedna u New Yorku više-manje nastupili isti igrači, a nekima od njih bi bilo kakav prize money značio suho zlato poslije zatvorene „pipe“ prihoda od 6 mjeseci.

Rezanje turnira

Organizatori su također odlučili skratiti ždrijeb parova sa 64 na 32, a izbačeni su turniri mix parova, juniora kao i turnir igrača u kolicima.

Ovim odlukama USTA je pokazala da je njihova jedina namjera spasiti svoj proračun koji bi bio izražen u gubitcima od stotine milijuna dolara.

Neki od velikih zvijezda svjetskog tenisa poput Nadala i Đokovića su izrazili zabrinutost oko nastupa pod strogim pravilima u New Yorku, a sam Nadal je prije nekoliko dana dao izjavu da se u ovom trenutku pita bi li nastupio na US Openu odgovor bi bio negativan.

us open 2020

S druge strane neki od igrača su potvrdili nastup poput Nishikorija i Serene Williams koja lovi možda i posljednju nadu za izjednačavanje s Margaret Court po broju osvojenih Grand Slam titula.

Pitanje je i kako će igrači reagirati ako budu mogli voditi samo jednu osobu u timu. Je li za neke važnije imati uz sebe trenera ili fizioterapeuta?

Roland Garros ne odustaje od svog termina

S druge strane turnir u Parizu koji je od ove godine osigurao i krov na centralnom terenu Phillipe Chatrier je samoinicijativno rezervirao novi datum u rujnu već početkom pandemije kad je bilo jasno da se turnir neće održati s tradicionalnim početkom zadnjeg tjedna mjeseca svibnja.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tako je plan WTA i ATP-a da se nakon US Opena igrači presele u Europu gdje je cilj odigrati dva Mastersa u Rimu i Madridu prije početka Roland Garrosa 27. rujna.

Roland Garros je za razliku od US Opena potvrdio da će biti održane kvalifikacije, a predsjednik francuskog teniskog saveza Bernard Giudicelli optimistično najavljuje i navijače na tribinama za vrijeme turnira.

Navijači i kvalifikacije imaju puno više smisla od onog što na silu pokušavaju izvesti Amerikanci u pokušaju smanjivanja svojih financijskih gubitaka.

Ostaje za vidjeti kako će na sve ovo reagirati i sami igrači. Sedam turnira od čega 3 Mastersa i 2 Grand Slama u samo 45 dana na dvjema različitim podlogama i dva različita kontinenta djeluje  kao nemoguća stvar.

Hoće li najbolje plasirani igrači izabrati samo jedan od dva Grand Slama ili je ulog za stizanje Federera prevelik mamac čak i za Nadala i Đokovića koji su među prvim iznijeli negativan stav oko turnira u New Yorku?

teniski shop

Završno razmišljanje

Kakve god budu odluke igrača jedna je odluka jasna. Tenis je sport za bogate, a vidimo ga i iz ove odluke USTA-e da onemogući slabije rangiranim igračima priliku za kvalifikacije. Bogati će biti još bogatiji a siromašni još siromašniji te će se morati hvatati za slamku spasa.

Loša poruka mladim igračima je i ukidanje juniorskog turnira. Tenis poslije velike trojke je svakako pod velikim upitnikom u kojem će smjeru ići, a uz cijelu situaciju s koronavirusom i odlukama ITF-a i Grand Slam organizatora gura ovaj globalni sport u još veći ponor.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Autor teksta: Mate Golemac

Članak napisao

Advertisement

Daj mi još teniskih vijesti

Teniski klubovi

Teniski klubovi ZagrebTeniski klub TravnjakTK ChromosTK Chromos-SavicaTK ConcordiaTK DinamoTK FuturTK MladostTK HrvojeTK VeternicaTK ZagrebTK ITeamTK Ivan MerzTK Mala ŠalataTK MatchTK MedveščakTK MovensTK ParkTK PonikveTK...

Blog

Kao klinac sam volio igrati tenis. Doduše, to su bili užasni reketi i užasne loptice na improviziranim terenima u kvartu. Ali hej, bio sam...

Teniski klubovi

Teniski klubovi SplitTeniski klubovi ZadarTeniski klubovi DubrovnikTeniski klubovi MakarskaTeniski klubovi KaštelaTeniski klubovi ŠibenikTeniski klubovi BolTeniski klubovi StobrečTeniski klubovi PločeTeniski klubovi OrebićTeniski klubovi MetkovićTeniski klubovi...

Blog

Znate li Vi povijest tenisa? Pojedini povjesničari kažu kako, svima nama dragi sport tenis, svoje korijene vuče daleko u prošlost. Tako ga povezuju i...