Connect with us

Što tražite?

Blog

Jedan dan na University of Louisiana

karlo kajin tenis

Karlo, za početak nam se malo predstavi. Odakle si, s koliko godina si započeo trenirati tenis te u kojem klubu?

Moje ime je Karlo Kajin i dolazim iz Pule. Sa tenisom sam se počeo baviti kad sam imao 8 godina. Trenirao sam u raznim klubovima kao klinac u Puli i okolici. Ali, naveo bih jedan klub u kojem sam proveo puno vremena kao klinac, a to je tenis klub Smrikve u Štinjanu. Mnogima će taj klub biti poznatiji po turniru do 10 godina koji se tamo održava.

Da se odmah prebacimo na glavnu stvar, a to je college u Americi. Što te odvelo na u Ameriku?

Pa zapravo, kao klincu koji igra tenis, college mi nije bio u planu i nisam imao puno informacija kako to zapravo izgleda. Ali kako sam sazrio i shvatio da obrazovanje treba biti na vrhu liste prioriteta, malo sam promijenio mišljenje.

Nisam htio samo prestati igrati tenis radi upisa na fakultet u Hrvatskoj, ipak sam kroz godine uložio puno truda, znoja i treninga. Kada sam bio zadnja godina srednje škole, razni treneri su mi počeli slati svoj interes da dođem nastupati za njih. Nekoliko trenera je pokazalo dodatni interes te su došli u Hrvatsku na par dana kako bi me pogledali i upoznali.

Advertisement. Scroll to continue reading.

I eto, odlučio sam se za University of Louisiana, to mi se činilo kao dobra opcija akademski i teniski u isto vrijeme. U tom trenutku, nisam znao puno o studiranju vani i tenisu na toj razini prije nego što sam stigao u Ameriku.

karlo kajin hrvatski tenisač

Zato uvijek kažem ako bilo koji dečko ili cura iz Hrvatske razmišlja o fakultetu u Americi slobodno mi se može javiti i sa zadovoljstvom ću mu pomoći koliko god mogu. Nadodao bi da mi je u to vrijeme trener bio Deni Zmak koji je isto bio u Americi na faksu tako da mogu reći kako je on osoba koja me pogurala da donesem ovu odluku.

Kako je završila teniska college sezona?

Nažalost, ranije jer nismo osvojili konferenciju ove godine. Pravilo je da direktan ulaz na NCAA turnir imaju pobjednici konferencije ili ako imate dobar ranking onda idete direktno.

Ali, mi ove godine smo imali malo nesreće da su nam se dva igrača ozlijedila do kraja sezone. Osobno, mislim da sam imao dosta solidnu godinu. Naravno godina je duga tako da je bilo i uspona i padova što je normalna pojava.

Pojedinačno ove godine nisam počeo igrati od početka, no kasnije sam dobio priliku kad sam zaredao dosta pobjeda. U parovima sam igrao čitavu sezonu sa dva različita partnera.

Advertisement. Scroll to continue reading.

S jednim od ta dva partnera sam čak i nacionalno rangiran. Isto tako na kraju godine konferencija dodjeljuje individualne nagrade gdje sam dobio nagradu za Second team all conference u singlu, dok sam u parovima sa jednim partnerom First team all conference, a sa drugim Second team all conference.

Iako je tenis individualan sport, u ovom formatu i nije baš, tako da je lijepo biti nagrađen. Ipak, mijenjao bi te individualne nagrade za naslov na konferencijskom turniru jer bismo onda zaigrali na NCAA turniru.

Sve je više tenisača i tenisačica koji nakon collegea krenu ostvarivati zapažene rezultate na ATP i WTA Touru. Iz našeg primjera možemo izdvojiti Bornu Goju koji je na rubu ulaska u TOP 100. Možemo onda reći kako je kvaliteta tenisa na collegeu sve bolja i bolja. Ima li s tvog collegea neki aktivan tenisač/tenisačica na Touru?

Pa volio bi probati igrati futurese u sljedećem razdoblju i vidjeti dokle mogu dogurati. Inače ove godine trebao bih diplomirati tako da s fakultetom sam gotov. Imati ću puno više vremena posvetiti se tenisu, a ne obavezama koje škola donosi.

Iz osobnog iskustva mogu reći da me ovo iskustvo promijenilo i definitivno učinilo vise odgovornim. Jednostavno živjeti tako daleko od doma je posebno iskustvo koje se ne može dobiti na ikakav drugi način. Isto tako, susreo sam se sa ljudima koji su iz cijelog svijeta.

To je za mene jedno neprocjenjivo iskustvo koje u Hrvatskoj nisam mogao dobiti. Od toga mogu navesti moje suigrače sa kojima sam provodio toliko puno vremena na treninzima, putovanjima, jednostavno postali smo kao braća.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kakvi su planovi nakon fakulteta? Ostanak u Americi, posao, turniri…

Smjer za koji sam se odlučio na fakultetu su financije tako da imam aspiracije i u tom smjeru. Taj dio ‘biznis’ svijeta me dosta zanima i volio bih jednog dana probati raditi nešto gdje ću moći primijeniti znanja koja sam stekao ove zadnje četiri godine. Ali prije toga kao što sam rekao volio bih probati igrati turnire pa vidjeti dokle mogu dogurati.

karlo kajin college tenis

Za kraj, možeš li nam reći kako izgleda tvoj jedan dan na fakultetu?

Moj dan na fakultetu je dosta popunjen s aktivnostima posebno od ponedjeljka do petka kada nismo u glavnoj sezoni jer je pripremno razdoblje.

Recimo, može se dogoditi da imam individualni trening, kondicijski trening i timski trening. Uz to može biti nekoliko predavanja, a navečer vrijeme za učenje ili dovršavanje nekih projekata.

Inače pravilo u prvoj diviziji je 20 sati tjedno tako da ja bi rekao kako se moj tjedan sastoji od otprilike 20 sati tjedno što se sporta tiče. Dok u sezoni to može biti i puno više jer jako puno vremena se gubi na putovanjima. Nevažno imamo let ili vožnju, ova zemlja je toliko velika tako da ništa nije bas blizu. Plus svaki dan moramo izvršavati obaveze oko faksa, tako da se može reći kako sam dosta zauzet.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Foto: Karlo Kajin Instagram

teniski shop

Članak napisao

Advertisement

Daj mi još teniskih vijesti

Teniski klubovi

Teniski klubovi ZagrebTeniski klub TravnjakTK ChromosTK Chromos-SavicaTK ConcordiaTK DinamoTK FuturTK MladostTK HrvojeTK VeternicaTK ZagrebTK ITeamTK Ivan MerzTK Mala ŠalataTK MatchTK MedveščakTK MovensTK ParkTK PonikveTK...

Blog

Kao klinac sam volio igrati tenis. Doduše, to su bili užasni reketi i užasne loptice na improviziranim terenima u kvartu. Ali hej, bio sam...

Teniski klubovi

Teniski klubovi SplitTeniski klubovi ZadarTeniski klubovi DubrovnikTeniski klubovi MakarskaTeniski klubovi KaštelaTeniski klubovi ŠibenikTeniski klubovi BolTeniski klubovi StobrečTeniski klubovi PločeTeniski klubovi OrebićTeniski klubovi MetkovićTeniski klubovi...

Blog

Znate li Vi povijest tenisa? Pojedini povjesničari kažu kako, svima nama dragi sport tenis, svoje korijene vuče daleko u prošlost. Tako ga povezuju i...