Connect with us

Što tražite?

Blog

Kako se prave teniske loptice?

kako se prave teniske loptice?

Svi ste ih držali u ruci, mirisali, gledali, možda gađali prijatelja u glavu, ali jeste li se kad zapitali kako se prave teniske loptice?

Australian Open – 48.000 loptica
Wimbledon – 54.000 loptica
US Open – 70.000 loptica

Ubio sam se od traženja, ali nigdje nisam pronašao podatak za Roland Garros. Ovi podatci o brojkama vjerojatno se neznatno razlikuju iz godine u godinu, ali složit ćemo se da je ovo more loptica.

I zato tvornice koje proizvode loptice stalno moraju biti u “stanju pripravnosti”. Recimo marka Wilson u svojoj ogromnoj tvornici u Bangkoku godišnje proizvede 100 milijuna loptica. Wow.

Direktor Wilsona, Jason Collins, kaže kako su teniske loptice najkompleksnije loptice koje njihov brend proizvodi. Zbog specifičnosti (težine, veličine, tvrdoće, skočnosti) materijali moraju biti izrazito konzistentni.

Advertisement. Scroll to continue reading.

teniski shop

Dizajn se godinama nije puno promijenio zbog striktnih specifikacija koje propisuje teniska organizacija, što je i normalno. Najveći izazov je proizvesti lopticu koja će savršeno odskakati od različitih površina na kojima se igra tenis.

Kako je nastala teniska loptica?

Sami tenis pojavio se krajem 19. stoljeća, a u početku su teniske loptice bile napravljene od kože ili platna te napunjene krpama ili konjskom kosom. Gumene teniske loptice razvijene su u Indiji te su ubrzo postale standard.

Igrači su, kako bi im povećali izdržljivost, počeli dodavati flanelske “obloge” oko gumene loptice. Sve se više počelo raditi na poboljšanju loptica, tako da su proizvođači počeli dodavati zrak pod pritiskom u središte gumene loptice.

Zrak se počeo dodavati kako bi se povećala sama skočnost loptice od podloge na kojoj se igra.

Originalne teniske loptice bile su crne i bijele, ali ITF je 70-tih godina zbog televizije uveo žute loptice. Svijetle loptice učinile su tenis puno primamljivijim gledateljima na televiziji.

kako je nastala teniska loptica?

Kako se napravi teniska loptica?

Uzmeš dvije trake flourescentne žute boje, zalijepiš ih oko gumene loptice, i to bi bilo to. Imaš gotovu tenisku lopticu. Lagano, zar ne?

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ipak nije tako jednostavno, ali u tekstu ću pokušati malo pojednostaviti.

Za proizvodnju jedne loptice proces ima 24 koraka, a traje šest dana. Velika većina sirove gume koja je potrebna za loptice stiže s Tajlanda, Malezije i Vijetnama.

Kako bi stabilizirali gumu s drugim materijalima, koriste se ogromni strojevi, koji gumu miješaju i “drobe”.

Kad se to završi, guma se izrezuje na velike kockaste dijelove. Izrezana guma zagrijava se u posebnim kalupima od kojih se stvore dvije polovice koje podsjećaju na čokoladu.

Nakon toga dodaje se ljepilo koje spoji dvije polovice, a zatim ih stroj pritišće nekoliko minuta i dobili smo gumene loptice.

Sada slijedi novi stroj. Gumene loptice ubacuju se u velike bačve koje su iznutra obložene ljepljivom tvari i tamo se miješaju određeno vrijeme.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kako je proces u bačvi završio, tako se loptice umaču u ljepilo. U proces se sada uključuju i žute trake koje podsjećaju na pseću kost.

One se stavljaju oko loptice i napokon imamo prepoznatljivi izgled. Završni korak je da se loptice ubacuju u “pećnicu” gdje su nekoliko minuta te se pretvaraju u čupave loptice kakve ih svi prepoznajemo. Dodajte logo i spremne su za teren.

Kada budete idući put igrali tenis, sjetite se koliko je potrebno vremena i truda za jednu lopticu. A izgledom se čine tako jednostavne, zar ne?

Možda će vam proces biti draži kada pogledate ovaj video.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Članak napisao

Advertisement

Daj mi još teniskih vijesti

Teniski klubovi

Teniski klubovi ZagrebTeniski klub TravnjakTK ChromosTK Chromos-SavicaTK ConcordiaTK DinamoTK FuturTK MladostTK HrvojeTK VeternicaTK ZagrebTK ITeamTK Ivan MerzTK Mala ŠalataTK MatchTK MedveščakTK MovensTK ParkTK PonikveTK...

Blog

Kao klinac sam volio igrati tenis. Doduše, to su bili užasni reketi i užasne loptice na improviziranim terenima u kvartu. Ali hej, bio sam...

Teniski klubovi

Teniski klubovi SplitTeniski klubovi ZadarTeniski klubovi DubrovnikTeniski klubovi MakarskaTeniski klubovi KaštelaTeniski klubovi ŠibenikTeniski klubovi BolTeniski klubovi StobrečTeniski klubovi PločeTeniski klubovi OrebićTeniski klubovi MetkovićTeniski klubovi...

Blog

Znate li Vi povijest tenisa? Pojedini povjesničari kažu kako, svima nama dragi sport tenis, svoje korijene vuče daleko u prošlost. Tako ga povezuju i...