Connect with us

Što tražite?

Blog

Hrvati na vrhu – zašto ne?!

dodig i pavić

Ili – zašto smo toliko dobri u parovima.

Na prvi spomen hrvatskog tenisa većina ljudi odmah pomisli na naše sjajne tenisače poput Gorana Ivaniševića, Marija Ančića, Ivana Ljubičića, a danas, naravno, na Marina Čilića i Bornu Ćorića.

Nije to nimalo čudno; proteklih petnaestak godina rijetko se tko nije živcirao, veselio, strepio, uživao gledajući njihove mečeve i komentirajući njihove uspjehe.

U sjeni njihovih vrhunskih rezultata, uspjesi hrvatskih igrača u parovima predugo su ostajali neprepoznati čak i među sportskim zaljubljenicima.

Međutim, u posljednjih godinu dana to se uvelike promijenilo. Do očiju i ušiju javnosti, koja se rado poistovjećuje s velikim uspjesima hrvatskih sportaša, sve češće dolaze vijesti o vrhunskim rezultatima, osvojenim turnirima i strelovitim usponima hrvatskih igrača u parovima na svjetskim rang-listama.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogled na svjetsku rang-listu danas pokazuje sljedeće: Mate Pavić zauzima treće, Nikola Mektić trinaesto, Franko Škugor dvadesetosmo, a Ivan Dodig tridesetpeto mjesto. Ali to nije sve.

Slijede ih Antonio Šančić, Ante Pavić, Marin i Tomislav Draganja, Ivo Karlović, Ivan i Matej Sabanov, koji kontinuirano napreduju prema svjetskom vrhu. Odakle sad to?

Iako je odgovor na gornje pitanje teško jednoznačno definirati pa i pouzdano obrazložiti, predložit ćemo vam nekoliko mogućih razloga.

Za početak, svi naši igrači u parovima prije svega su sjajni tenisači: motivirani, ustrajni, posvećeni tenisu i iznimno talentirani. Igra parova nudi im mogućnost da svoje individualne kvalitete i komparativne prednosti sa suigračem plodno udruže u minimalni timski okvir – teniski par.

A u ekipnim su sportovima Hrvati provjereno odlični.

mektić i dodig

Potom, naravno – servis! Već generacijama, gotovo bez iznimke, servis je trade mark hrvatskih tenisača. A poznato je da servis u parovima ima i veću važnost nego u singlu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nadalje, hrvatski tenisač koji se usprkos ozljedama, financijskim poteškoćama, organizacijskim nesavršenostima, skromnom i nedostatnom stručnom praćenju/vodstvu trenera te poslovičnoj nezainteresiranosti i oskudnoj podršci Hrvatskoga teniskog saveza uspije probiti i zadržati u svijetu profesionalnog tenisa – u igri parova gotovo da ne može zakazati.

Naposljetku, oslanjajući se na iskustvo igrača poput Lovre Zovka, pa potom osobito sjajnu karijeru u parovima Ivana Dodiga (koja još traje), hrvatski su igrači uvidjeli da je proboj u vrh svjetskog tenisa moguć i preko parova – te su mnogi uspješno krenuli tim putem.

A kad su već krenuli, šteta je stati, zar ne? Nadamo se i vjerujemo da ćemo na kraju 2019. godine imati još više razloga za zadovoljstvo, ponos i veselje. A možda i poneki odgovor više.

Tekst piše: https://www.instagram.com/i_ja_sam_sportas/

Advertisement. Scroll to continue reading.
Članak napisao

Advertisement

Daj mi još teniskih vijesti

Teniski klubovi

Teniski klubovi ZagrebTeniski klub TravnjakTK ChromosTK Chromos-SavicaTK ConcordiaTK DinamoTK FuturTK MladostTK HrvojeTK VeternicaTK ZagrebTK ITeamTK Ivan MerzTK Mala ŠalataTK MatchTK MedveščakTK MovensTK ParkTK PonikveTK...

Blog

Kao klinac sam volio igrati tenis. Doduše, to su bili užasni reketi i užasne loptice na improviziranim terenima u kvartu. Ali hej, bio sam...

Teniski klubovi

Teniski klubovi SplitTeniski klubovi ZadarTeniski klubovi DubrovnikTeniski klubovi MakarskaTeniski klubovi KaštelaTeniski klubovi ŠibenikTeniski klubovi BolTeniski klubovi StobrečTeniski klubovi PločeTeniski klubovi OrebićTeniski klubovi MetkovićTeniski klubovi...

Blog

Znate li Vi povijest tenisa? Pojedini povjesničari kažu kako, svima nama dragi sport tenis, svoje korijene vuče daleko u prošlost. Tako ga povezuju i...