Connect with us

Što tražite?

Blog

Teniski intervju – Anto Joskić

Joskić Ante tenisač

Anto Joskić najbolji je hrvatski tenisač u kolicima, te višestruki prvak Hrvatske pojedinačno i u parovima. Velika mu je želja nastupiti na Paraolimpijskim igrama u Tokiju iduće godine.

Sponzora nema, pa je sam pokrenuo crowdfunding kampanju u kojoj želi prikupiti novce za odlaske na turnire i po mogućnosti nova kolica.

Ne sjećam se nijednog sportaša koji je ovako nešto pokrenuo kako bi ostvario svoj cilj. Anto, otkud crowdfunding, do kada traje kampanja te koliko novaca vam je želja skupiti?

Iskreno, na ideju sam došao tako što sam vidio kod jednog kolege tenisača u kolicima iz Austrije da je pokrenuo sličnu crowfunding kampanju.

Kako sam do sada cijelu svoju karijeru više manje bezuspješno slao na stotine zamolbi za sponzorstvo odlučio sam se probati na ovakav način prikupiti sredstva.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kampanja traje do 1.6.2019 jer tada počinju turniri koji se boduju za odlazak na POI- a. Cilj mi je da u periodu od 1.6.2019 do 1.6.2020 odem na dvadeset međunarodnih turnira iz ITF wheelchair tennis tour serije, te tako pokušam doći do plasmana na POI.

Želja mi je je prikupiti 7000 Eura koliko mi je potrebno za odlazak na sve turnire koje planiram.

Ante Joskić

Koji plasman na ljestvici Vam je potreban kako biste osigurali nastup na igrama u Tokiju?

Da bih se plasirao na POI moram biti među 40. najboljih na svijetu 1.6.2020 godine. Na POI-u nastupa 56 tenisača u kolicima, a 40 će se plasirati po renking listi dok će 16 će dobiti pozivnicu.

Budući da su neke od tih pozivnica određene za pobjednike kontinetalnih natjecanja (Pobjednik Azijskih Igara, Pan-Američkih itd..), a oni će ionako biti među 40 na svijetu, te da jedna zemlja može imati najviše 4 predstavnika na POI, mislim da će plasman negdje oko 48 mjesta na svjetskoj rang listi biti dovoljan za plasman.

Pročitao sam kako ste tenis počeli igrati s 13 godina. Pa kako ste se uopće odlučili za tenis?

Advertisement. Scroll to continue reading.

Od malena obožavam sport, i uvijek sam se htio baviti sportom. Tenis sam zavolio gledajući Gorana Ivaniševića kako osvaja onaj povijesni Wimbledon. Tada nisam niti znao da uopće postoji tenis u kolicima.

Međutim na moju sreću kada sam imao 13. godina u školi koju sam pohađao imali smo prezentaciju tenisa u kolicima. Bio sam oduševljen da uopće postoji mogućnost da se bavim tenisom iako sam u kolicima. Odmah sam se prijavio i upisao u klub i evo od tada do danas sam neprestano u tenisu.

Ante Joskić tenis u kolicima

Kakva je situacija u Hrvatskoj što se tiče tenisa u kolicima? Kakvi su uvjeti za igru, ima li dovoljno igrača, što Vam predstavlja najveće izazove?

U Hrvatskoj imamo oko 20 aktivnih igrača, od kojih se 7-8 ozbiljno natječu na međunarodnim natjecanjima. Imamo 3-4 stvarno vrlo dobra igrača ali nažalost fali nam mlađih igrača jer osim mene sve su to većinom stariji igrači.

I ovim putem bih iskoristio priliku da pozovem sve osobe sa invaliditetom koje su zainteresirane da se uključe u ovaj predivan sport, a posebno mlađe i roditelje djece sa invaliditetom da uključe svoju djecu.

Što se tiče uvjeta treniranja, preko ljetne sezone imamo odlične uvjete barem mi u Zagrebu. Međutim problem nam je zimska sezona, jer imamo jako malo termina u dvorani.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Osim toga najveći problem je novac jer tenis u kolicima je jako skup sport, mora se ići na jako puno turnira da bi se imao dobar renking a sponzora baš i nema.

teniski shop

Za kraj intervjua, recite nam čime se inače bavite? Uspijevate li uskladiti tenis s ostalim obvezama?

U ovom trenutku bavim se isključivo tenisom, iako tražim i posao jer od tenisa ne mogu živjeti. Trenutno sam nezaposlen tako da sam fokusiran isključivo na tenis i rad u Hrvatskom savezu tenisača u kolicima gdje radim volonterski kao sportski tajnik.

Anti zahvaljujemo na odgovorima, a sve Vas pozivamo da se uključite u prikupljanje donacija shareom ili uplatom na: https://gogetfunding.com/anto-joskic-road-to-tokyo/

Advertisement. Scroll to continue reading.
Članak napisao

Advertisement

Daj mi još teniskih vijesti

Teniski klubovi

Teniski klubovi ZagrebTeniski klub TravnjakTK ChromosTK Chromos-SavicaTK ConcordiaTK DinamoTK FuturTK MladostTK HrvojeTK VeternicaTK ZagrebTK ITeamTK Ivan MerzTK Mala ŠalataTK MatchTK MedveščakTK MovensTK ParkTK PonikveTK...

Blog

Kao klinac sam volio igrati tenis. Doduše, to su bili užasni reketi i užasne loptice na improviziranim terenima u kvartu. Ali hej, bio sam...

Teniski klubovi

Teniski klubovi SplitTeniski klubovi ZadarTeniski klubovi DubrovnikTeniski klubovi MakarskaTeniski klubovi KaštelaTeniski klubovi ŠibenikTeniski klubovi BolTeniski klubovi StobrečTeniski klubovi PločeTeniski klubovi OrebićTeniski klubovi MetkovićTeniski klubovi...

Blog

Znate li Vi povijest tenisa? Pojedini povjesničari kažu kako, svima nama dragi sport tenis, svoje korijene vuče daleko u prošlost. Tako ga povezuju i...